Bolivia is een explosie van natuurgeweld. Met de Salar de Uyuni als grote trekpleister, maar ook de mijnen, de uitlopers van de Pantanal die je vanuit Bolivia kunt bezoeken en de amazone.
nationale gerechten | Salteñas |
Kenmerken |
|
Temperatuur | Beste tijd voor een reis |
Officiële landsnaam | Republiek Bolivia |
Hoofdstad | La paz, Sucre |
Nationaliteit | Boliviaan |
Talen | Spaans |
Visum nodig? | Nee |
Munteenheid | Bolivano (BOB) |
Regeringsvorm | republiek |
Grootte t.o.v. Nederland | 26.5 keer groter |
Bevolking | 9.2 miljoen |
Bevolkingsdichtheid t.o.v. Nederland | 47.6 keer lager |
Laagste punt | 90 m |
Hoogste punt | 6542 m |
Bij Uitgeverij Informatie Verre Reizen verschijnt begin januari TE GAST IN Peru & Bolivia. Deze uitgave bevat bijdragen van een negental auteurs die e... meer
Bij Uitgeverij Informatie Verre Reizen verschijnt begin januari TE GAST IN Peru & Bolivia. Deze uitgave bevat bijdragen van een negental auteurs die een bijzondere band hebben met de landen in de Andes. Op levendige wijze en met kennis van zaken schrijven ze over onderwerpen die hen na aan het hart liggen.
Het full colour reisboekje bevat twaalf artikelen van negen auteurs. Samen geven ze een levendig beeld van de enorme verscheidenheid aan natuur en cultuur, de grote verschillen in welvaart en het samengaan van traditie en modernisering in Bolivia en Peru. Ook komen het diepgewortelde machismo en de wijdverbreide cocateelt aan bod, evenals het natuurbeschermingsproject Los Chilchos in het noorden van Peru. Daarbij bieden koffieproductie en ecotoerisme een duurzaam alternatief voor veeteelt. Volop in ontwikkeling is community based tourism, dé manier om kennis te maken met het alledaagse leven op het platteland. Speciaal voor TE GAST IN verbleef ik bij Boliviaanse indianengemeenschappen op de Altiplano (hoogvlakte) en in het Amazonewoud, en bij Peruaanse koffieboeren op de subtropische Andesflanken nabij de heilige Incastad Machu Picchu. Bijzondere ontmoetingen!
Het eerste dat opvalt in Peru en Bolivia is de enorme verscheidenheid aan natuur en cultuur. Vanwege de hoogteverschillen verschilt het klimaat per regio enorm. Dat heeft z'n weerslag op de levenwijze. Zo eet men in het koude hoogland doorgaans een stevige maaltijd, bestaande uit maïs, alpacavlees en aardappelen. Het menu in het tropische laagland daarentegen biedt een ongekende variatie aan exotische vruchten, groenten, vlees en vissoorten, kruiden en specerijen. In Peru heeft de combinatie van het enorme voedselaanbod en de invloed van immigranten geleid tot een gastronomische revolutie.
Verschil in rijkdom
Wat ook direct opvalt in Peru en Bolivia zijn de grote verschillen in welvaart. In steden als Lima en La Paz vind je de middenklasse en een kleine, vooral blanke, minderheid in moderne wijken vol westerse luxe. Verderop in de eindeloze sloppenwijken wonen vooral arme indianen die van het platteland naar de steden zijn getrokken. In het centrum van Cuzco trekken straatverkopers naar het historische centrum in de hoop er een paar soles aan toeristen te verdienen.
Contact met bewoners
Op het platteland kunnen reizigers volop kennismaken met het alledaagse leven. Zo maken we in de omgeving van de heilige Incastad Machu Picchu een meerdaagse koffietoer en ontmoeten we op het Titicacameer de Uros op hun drijvende eilanden. In Bolivia verblijven we in het hoogland bij een inheemse gemeenschap en maken we in het Amazonegebied een jungletocht met indianen.
Traditionele waarden en gebruiken
In deze uitgave hebben we aandacht voor oude gebruiken van de Andesvolken. Zo zijn we getuige van een traditionele huatia, waarbij het eten onder de grond, in contact met Pachamama (Moeder Aarde), wordt bereid. We leren hoe we coca moeten kauwen en zien hoe in kerken een versmelting van Pachamama en de Heilige Maagd heeft plaatsgevonden. We aanschouwen een tinku-gevecht, waarbij bloed voor Pachamama moet vloeien, en dansers die van dit eeuwenoude ritueel een kleurrijke show maken. En we proberen een antwoord te krijgen op de vraag of machismo verder gaat dan een onschuldig charmeoffensief.
Natuurbescherming
Tot slot een reportage over een natuurbeschermingsproject in de Peruaanse Andes. Daar wordt een uniek natuurgebied bedreigd door houtkap en veeteelt. Dierentuin Apenheul kwam enkele jaren geleden in actie en startte het Los Chilchos-project waarbij koffieproductie en ecotoerisme een duurzaam alternatief voor veeteelt bieden. De eerste resultaten zijn bemoedigend.
Een degelijke kaart met aanduidingen van o.a. nationale parken, vliegveld, benzinepomp, dirt-roads en kleine plattegrond van hoofdstad. Als... meer
Reis en Vakantie Top 10Bolivia is vertegenwoordigd in de volgende reis top10's:
|